اخبار

بررسی علل ریزش موی صورت آقایان

بررسی علل ریزش موی صورت آقایان

همانند ریزش موهای سر، از دست دادن موهای صورت نیز برای آقایان می‌تواند بسیار ناراحت‌کننده باشد زیرا در زیبایی چهره آنها تاثیری مستقیم می‌گذارد. آیا تاکنون مشاهده کرده‌اید که مثلا بخشی از ریش مردان بریزد و دیگر هیچ تار مویی جایگزین آن نشود؟ ریزش موهای صورت ممکن است به صورت پراکنده و یا تنها در یک قسمت از صورت اتفاق بیفتد. علت ریزش موی صورت آقایان چیست؟ آیا راهی برای درمان این مشکل وجود دارد؟

چرخه رشد موهای صورت
رشد موهای صورت نیز مانند موهای سر در ۳ فاز صورت می‌گیرد: آناژن، کاتاژن و تلوژن. مرحله آناژن که مرحله رشد مو است ۲ تا ۶ سال، مرحله کاتاژن ۱ تا ۲ هفته و مرحله تلوژن که فاز استراحت مو است، ۲ تا ۴ ماه به طول می‌انجامد و پس از آن دوباره رشد مو از سر گرفته می‌شود. پس از پایان مرحله استراحت مو موهای قدیمی به سهولت کنار زده شده و فویکول‌های مو دوباره به فاز آناژن باز می‌گردند. به همین دلیل اگر در طول روز چند عدد از تارهای ریش یا سبیل بریزد، کاملا طبیعی بوده و نشان از هیچ مشکلی ندارد.

به طور متوسط آقایان در صورت خود حدود ۳۰ هزار تار مو دارند و به همین دلیل غیر طبیعی نیست که مثلا روزانه ۵۰ عدد از آنها بریزد. اما گاه ریزش موهای صورت غیر طبیعی است و در این صورت باید به جستجوی علت آن پرداخت.


چرخه رشد موهای صورت

ریزش موی صورت آقایان به چه دلایلی رخ می دهد ؟
اگر نقاطی از صورت آقایان به طور ناگهانی خالی شود و یا تعداد تارهای مویی که از ریش یا سبیل آنها می‌ریزد غیر طبیعی باشد، علت را در موارد زیر می‌توان یافت:

کاهش هورمون تستوسترون و DHT
رشد موهای صورت آقایان توسط هورمون‌های آندروژنیک تحریک و تنظیم می‌شود. به طور دقیق‌تر می‌توان گفت که هورمون تستوسترون فولیکول‌ها را برای رشد تحریک کرده و اندازه آنها را افزایش می‌دهد در حالی‌که هورمون DTH رشد خطی موهای صورت را تقویت می‌کند. مردانی که سطح هورمون‌های آندروژنیک کمتری دارند، نمی‌توانند ریش و سبیل‌های زیبا و مرتبی داشته باشند. همچنین هورمون‌های آندروژنیک اگر در زنان افزایش یابد، رویش تارهای مو در صورت آنها مشاهده خواهد شد.

اگر شما از آن دسته آقایانی هستید که ریش‌های پرپشت و مرتب و منظمی دارند، بنابراین مشخص است که هورمون‌های آندروژنیک در شما به مقدار کافی ترشح می‌شوند. چنانچه به طور ناگهانی مشاهده کردید که موهای صورت شما در حال ریختن هستند، ممکن است این مسئله به دلیل کاهش سطح تستوسترون و DHT در بدن شما باشد. البته اگر نوسان این هورمون‌ها خیلی کم بوده و چشمگیر نباشد، مشکلی در ریزش مو ایجاد نخواهد شد.


کمبود مواد مغذی و گرفتن رژیم های غذایی سنگین
کمبود هر یک از ریزمغذی‌ها یعنی ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز برای بدن می‌تواند سبب ریزش موی صورت آقایان شود. در میان مواد مغذی، ویتامین‌های گروه B به ویژه بیوتین در تولید کراتین و کلاژن بسیار موثر است. همچنین ویتامین D، روی، منیزیم، کلسیم، ویتامین A، ویتامین K2 و ویتامین E نیز نقش مهمی در عملکرد غدد درون‌ریز داشته و در رشد موها تاثیرگذار هستند. به همین دلیل باید از رژیم غذایی برخوردار شد که حاوی مواد مغذی، چربی‌های مفید و مواد پروتئینی باشد. در این زمینه می‌توان از مکمل‌هایی همچون قرص پوست مو و ناخن نیز استفاده کرد.

رژیم غذایی سالم

رژیم‌های غذایی سخت نیز می‌توانند عاملی برای ریزش موی ناگهانی محسوب شوند. به بیان ساده‌تر می‌توان گفت که هنگامی که میزان کالری دریافتی خود را به شدت کاهش می‌دهید، به طبع آن انرژی موجود در بدن نیز کم می‌شود. با کاهش کمبود کالری در بدن سیستم غدد درون‌ریز دچار مشکل شده و در نتیجه سطح پایین هورمون‌های تستوسترون و DHT باعث کم‌پشت شدن موهای صورت می‌شود.

استرس مزمن و طولانی مدت
هنگامی که فرد تحت فشارهای روانی جدی و طولانی مدت باشد، با تاثیرات منفی آن در سلامتی خود مواجه خواهد شد. بسیاری از این تاثیرات منفی را می‌توان به افزایش سطح هورمون استرس یعنی کورتیزول نسبت داد. کورتیزول در پاسخ به استرس افزایش می‌یابد و هنگامی که برای مدت طولانی در این حالت باشد، تبعات بسیار ناخوشایندی را ایجاد می‌کند که یکی از آنها ریزش موی صورت آقایان و کم شدن ریش و سبیل آنها می‌تواند باشد. دلایل این اتفاق را در موارد زیر می‌توان جستجو کرد:

افزایش کورتیزول سبب تلوژن افلوویوم شده و فاز رشد فولیکول مو را مختل می‌کند و در این صورت موهای بیشتری دچار ریزش می‌شوند.
کورتیزول باعث سرکوب شدن هورمون‌های تستوسترون و DHT شده و بنابراین ریزش موها حاصل می‌شود.
کورتیزول موجب کاهش تنظیم گیرنده‌های آندروژن می‌شود. گیرنده‌های آندروژن به تستوسترون و DHT اجازه می‌دهند تا به سلول‌های فولیکول مو متصل شده و وارد DNA شوند.
مصرف برخی از ویتامین‌هایی که خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارند مثل ویتامین C و ویتامین E می‌توانند در کاهش سطح کورتیزول و در نتیجه کاهش استرس مناسب باشند. اگر مقدار اضطراب و استرس خیلی زیاد باشد، حتما باید از روان‌شناس و روان‌پزشک به منظور بهبود استفاده کرد.

عدم مراقبت درست از موهای صورت
ممکن است شما از جمله افرادی باشید که ریش‌های خود را با برس مخصوص شانه می‌زنید. این کار بسیار خوب است و حتی می‌تواند در تحریک رشد موها نیز موثر باشد اما اگر با شدت انجام شود، ممکن است ریزش موهای صورت را در پی داشته باشد. همچنین شستن بیش از حد ریش نیز می‌تواند پوست زیر آن را خشک و حساس کرده و به موهای صورت هم آسیب برساند و حتی سبب ریزش آنها شود. استفاده از اتوی مو و سشوار نیز می‌تواند به مرور زمان با آسیب به تارهای موی صورت، عاملی برای ریزش آنها باشند.

آلوپسی باربا

آلوپسی آره آتا و آلوپسی باربا
آلوپسی آره آتا نوعی اختلال خود ایمن است که باعث حمله سلول‌های التهابی به فولیکول مو می‌شود. این اختلال موجود ایجاد طاسی در قسمت‌های مختلف بدن می‌شود. مانند بسیاری دیگر از بیماری‌های خودایمن این بیماری نیز درمان دشواری دارد. آلوپسی باربا شکل خاصی از آلوپسی آره آتا است که روی موهای صورت تاثیر گذاشته و موجب ریزش موی صورت آقایان می‌شود. برای درمان این مشکل معمولا از تزریق کورتون و یا مصرف کرم‌های موضعی حاوی کورتون استفاده می‌کنند. استفاده از ماینوکسیدیل نیز می‌تواند در این زمینه موثر واقع شود.

نتیجه پایانی
ریزش موی صورت آقایان همانند ریزش موهای سر امری غیر طبیعی نیست مگر اینکه تعداد تارهای مو که در طول روز می‌ریزند، خیلی زیاد و بیش از حد نرمال باشد. ریزش غیر طبیعی موهای صورت بر اثر رژیم غذایی ناسالم، آندروژن سرکوب‌شده، عدم مراقبت صحیح و آلوپسی باربا می‌تواند ایجاد شود. با مراجعه به پزشک علت ریزش موهای صورت خود را مورد بررسی قرار دهید تا با توجه به علت، اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.